Een chronologisch overzicht van alle gebouwde objecten per buurt in Pixelburg en omstreken.

Voor inlichtingen omtrent nog niet gehonoreerde aanvragen verwijzen wij u graag door naar het loket tussen het kastje en de muur.

Bitvoort

Januari 1983

Huis van Frank Hilles
Hier woont <a href="http://pixelburg.nl/citizens/285/">Frank Hilles</a>, fotoredacteur bij het Voortschrijdend Inzicht, in een huis bekostigd door fotoreportages in Polygoonsterloo.

September 1978

Huis van Joachim Barnard
Hier woont <a href=http://pixelburg.nl/citizens/262>Joachim Barnard</a>, de enige Griendwerker die nog overblijft in het wijde Pixelburg.

December 1970

Huis van Kees van Holzen
Hier woont <a href=http://pixelburg.nl/citizens/250>Kees van Holzen</a>, grote fan van de Pretzoo. Ook zijn vader Gerard woont hier.<br />

Februari 1996

Qualitaria Dûn Sierster
Sinds midden jaren negentig woedt er een hevige snackbaroorlog in het rustige Bitvoort. Sinds 1951 haalde heel Bitvoort een "vette bek bij Archibald Sjek", de vermaarde frietkraam van topondernemer Sjek. In 1996 vestigde zich een concurrent aan de hoofdstraat van de dorpskern, Qualitaria Dûn Sierster van Kornald Tolbeurk, en sindsdien is het oorlog.<br /> <br /> Tolbeurk leerde het vak notabene van Sjek en het is daarom niet gek dat Archibald hem beschuldigt van het stelen van bedrijfsgeheimen en de authentieke, ambachtelijke recepten van Snackloket "De Geglazuurde Dakpan". Over de oorpsrong van het startkapitaal dat Tolbeurk voor zijn Qualitaria beschikbaar had heeft een nog altijd woedende Sjek de nodige theorieën. Zo zou Tolbeurk het geld van sterrenchef en aartsvijand Karel Paneer hebben gekregen om zo Sjek een hak te kunnen zetten.<br /> <br /> Over de kwaliteit van de snacks van Qualitaria Dûn Sierster is men alleen in Bitvoort te spreken, maar daar is men dan ook al meer dan vijftig jaar de gefrituurde koopwaar van Archibald Sjek gewend die volgens de Voedsel en Waren Autoriteit voornamelijk bestaat uit krokant bouwafval en kleine knaagdieren.

December 1989

Goudsmederij Dûn blienkende kul
Bitvoort staat in de regio bekend als "ut dworp woar alles blienkt" en goudsmederij Dûn blienkende kul komt gretig tegemoet in de compulsieve drang van de Bitvoorders alles te vergulden.<br /> <br /> Zo heeft de goudsmederij het druk met het vergulden van kinderfietsen na een eerste communie, of het voorzien van complete "waarft" afrasteringen met kostbaar bladgoud. Niets gaat te ver. Waarom niet de V8 van uw MenschZeuge Paganica laten badderen in een zweem van goud? Alles wat verguld kan worden, moet verguld worden.<br /> <br /> De verschillende pay-offs van deze goudsmederij, "Goud wordt nooit oud" en "Een eiersnijder is voor even edoch zijn gouden jasje voor het leven" zijn creaties van Reclame atelier Weidegras-Clauwer en duiden op de waardevaste investering die het vergulden biedt.<br /> <br /> Het immer alles willen vergulden is een kwestie van smaak. Of misschien toch een kwestie van slim boekhouden? Het bezit van bijvoorbeeld keukengerei en overig utilitair materiaal (tosti-apparaten, nagelscharen, lampfittingen, paperclips, nietjes etc.) wordt niet als vermogen gerekend en menig Bitvoorder heeft zijn spaargeld gestoken in het vergulden van zijn volledige keukeninboedel, tuinpergola en verzameling porseleinen clowntjes waardoor de fiscus en uitkeringsinstanties aan het kortste eind trekken.

Juli 1951

Volksvlijtvereniging Macramé met Desiree
Desiree Overstee is een uiterst vrolijke tante en de handwerkgodin van heel Bitvoort. Haar gepunnikte driedimensionale voorstellingen van de Bitvoortse Basiliek zijn beroemd in de wijde omtrek.<br /> <br /> De volksvlijtvereniging biedt cursussen voor vrouwen en meisjes op het gebied alle mogelijke soorten handwerkbezigheden. Bent u op zoek naar borduurafbeeldingen van paarden die over een curlingveld heen rennen en onderwijl madeliefjes uitspugen? Desiree heeft de patronen! Is het uw grootste droomwens om het ondergoed van uw man zelf te breien? Desiree weet hoe! Hebt u altijd een huis willen kantklossen? Desiree leert het u!<br /> <br /> Prijs van 1 avond les van Desiree is 3 Pixelburgse pond. Komt u niet uit Bitvoort dan geldt er een extra commissie van 5 pond. Mevrouw Overstee kan namelijk moeilijk omgaan met mensen die niet uit hetzelfde dorp komen. Niets persoonlijks, natuurlijk.

December 1952

Dorpsschool Dûn Klienker
Bitvoorters houden niet van leren. Curling en buitenspelen zijn belangrijker dan rekenen en taal is de algemene opvatting binnen de Bitvoortse samenleving.<br /> <br /> De Bitvoortse ouders sturen hun kinderen daarom naar Dorpsschool Dûn Klienker om een vak te leren. Het personeel bestaat hier uit hardwerkende arbeiders met kennis van het vak: stratenmakers, metselaars, bouwvakkers, Vacuümsuckermonteurs, etc. Archibald Sjek is inmiddels een opleiding tot frietbakker begonnen op de dorpsschool en de toestroom van studenten is enorm.<br /> <br /> De gedegen opleidingen die het Drs. Ir. Ing. Leo de Jongh College in Pixelburg biedt vinden de Bitvoorters maar overtrokken onzin. "Wat heb je aan de MAVO van Pixelburg, als je op de dorpsschool friet kunt leren bakken als Archibald Sjek", is een veel gebezigd argument.

Mei 1996

Sjek Hoogwaardige Kwaliteitscatering Deluxe
Dit industriële complex is de laatste aanwinst in de horeca-portfolio van Archibald Sjek. De snackbar eigenaar die zo eenvoudig begon staat nu aan het hoofd van een imposant horeca-imperium dat actief de concurrentie aangaat met aartsvijand Sterrenchef Karel Paneer.<br /> <br /> De keuze voor een vestiging van het bedrijf op een industrieterrein wordt door sommige Pixelburgers als vreemd ervaren. De lezing van Sjek is dat er dan grotere volumes verwerkt kunnen worden, noodzaak, gezien de populariteit van het bedrijf. <br /> <br /> Sceptici beweren echter dat op het zwaarbewaakte terrein dingen gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen. Zo is er een productielijn waar de maanden oude kakelverse, malse kipfilets ingespoten worden met liters water en groeihormonen. Tevens wordt rottende kropsla onderworpen aan een spuitbehandeling met groene verf. Als klap op de vuurpijl zou Sjek etensresten laten boetseren tot nieuwe koude schotels en is de op eikenhout gerookte wilde zalm een amalgaam van gemalen vissenkoppen, lijm en kleurstof.<br /> <br /> Sjek ontkent deze geruchten hevig, op de voor hem typerende toon: "Dat stelletje kritische katsers moet maar eens lang komme. Dan zal ze eens een deluxe behandeling mee een klienker geve. Leugenaars."

Oktober 1984

Het Ruzierestaurant
Groot was de verwondering toen Karel Paneer een vestiging zei te gaan openen van een van zijn restaurants in Bitvoort; van oudsher de comfortabele uitvalsbasis van zijn grote rivaal Archibald Sjek. Velen dachten dat Paneer zich zou gaan richten op het wegrestaurantconcept waarmee Sjek op dit moment grote successen. Sterrenchef Paneer opende echter geen luxueuze variant van de Toekan, maar een geheel nieuwe vorm van horeca.<br /> <br /> Het Ruzierestaurant is opgericht naar aanleiding van de groeiende hoeveelheid ruzies en negativiteit die Paneer naar eigen zeggen ervoer in zijn befaamde Croquetterie Maison du Ragoût. Deze slechte atmosfeer verpestte de anders zo culinaire ervaring in het restaurant danig en daarom besloot Paneer tot het openen van het Ruzierestaurant.<br /> <br /> Hier verpozen nu dagelijks vele gasten die in het midden van het diner plotseling glazen wijn in elkanders gezicht gooien, met runderstoof naar elkaar smijten of in huilen uitbarsten boven een dampend bord gegratineerde aardappelkroketjes. Hoeveel huwelijken en relaties er inmiddels op de klippen gelopen zijn weet de hoofdkelner van het restaurant eigenlijk ook niet meer.<br /> Om de sfeer te verhogen is het menu aangepast aan de wensen van de ruziënde klant. Zo is er het Rauw-op-je-dak menu dat uitstekend samengaat met het opbiechten van overspel. Of wat te denken van het smaakvolle ensemble van lauwwarme, zachte bereidingen ("Boterzacht op het hoofd"). Er is niets zo prettig als een lauwwarme zwezerik naar uw hoofd gesmeten krijgen door uw toekomstige ex.<br /> <br /> De Bitvoortse gemeenschap is echter niet te spreken over het Ruzierestaurant. Regelmatig bevinden er zich lallende gasten in de keurig bestraatte voortuintjes van de Bitvoortse woonwijk waar het restaurant gelegen is. Verder ziet men de opening van dit "restaurant voor asocialen" als wraak van Karel Paneer op Archibald Sjek, voor zijn recente horeca succes.

Maart 1975

Het Voortschrijdend Inzicht
Roddelblad "Het Voortschrijdend Inzicht" is de luis in de pels van iedere Bekende Pixelburger - zogenaamde BPers. Iedere Bitvoorter gaat er prat van goede roddels te houden en daarom dit blad te lezen. Verder wijst iedereen wat uit Bitvoort komt af, maar de achterklap van "Het Voortschrijdend Inzicht" vindt ook gretig aftrek buiten Bitvoort.<br /> <br /> "Het Voortschrijdend Inzicht" is een uitgave van de Okelebeerszoon Media Groep, maar heeft zijn kantoor in Bitvoort, zodat boze BPers wel twee keer nadenken voor ze hun gelijk komen halen ten burelen van "Het Voortschrijdend Inzicht". Bitvoortenaren beschermen hun "krant" met verve - en ongetrommelde klinkers.<br /> <br /> Hoofdredacteur Bens Iddeletra van "Het Voortschrijdend Inzicht" is uitermate trots op zijn weekblad en noemt de wekelijkse reportage over de verjongingskuren die Adelbert van Merriënboer zou ondergaan als een hoogtepunt van het blad. Ook de fotoreportages over de uitspattingen van Balthazar Scholvis staan in de top tien van meest gelezen rubrieken. Het invoelende interview met Pastoor Mikkels over zijn onvoorwaardelijke liefde voor de Heer kon op veel positieve berichten rekenen van de lezers van het roddelblad. De kookcolumn van Archibald Sjek is een inspiratiebron voor vele Bitvoortse huisvrouwen. Wel klaagt het lezerspubliek over de publicatie van de vele boze brieven van Zure Nel, die heeft geen goed woord over voor de beslommeringen van de Bekende Pixelburgers.

Februari 1975

De boswachterswoning Voxelsteyn-Noordveld ( afgebrand )
Pixelburg en omgeving heeft een rijk verleden van spook en griezelverhalen waaraan er sedert heden één aan toegevoegd kan worden. <br /> <br /> Het oude wachthuis werd in 1856 gebouwd om te dienen als ambtshuis voor de toenmalige boswachter Mees Pollenwaard. Mees vertrok op een stormachtige novemberavond 1877 in de richting van het ven op de iets zuidelijker gelegen heidevelden om los geslagen vee te redden, maar kwam nooit meer terug.<br /> <br /> Daarna werd de woning door verschillende boswachters bewoond alvorens het in 1963 door de gemeente definitief werd gesloten. Flora en fauna beheer werd voortaan geregeld vanuit het hoofdkantoor in Voxelsteyn. De allerlaatste boswachter van Voxelsteyn-Noordveld, Plag van der Wedde, bleef trouw aan zijn post en sleet zijn laatste dagen als vrijwillig wildbeheerder en vogel-teller. <br /> <br /> In de late winter van 1975 brandde het wachthuis onder verdachte omstandigheden grotendeels af. Van oud boswachter Plag ontbrak ieder spoor.<br /> <br /> In het inmiddels luguber ogende bouwval werden direct na het incident ( in de nachtelijke uren natuurlijk ) schimmen en verschijningen gesignaleerd en mits er een straffe wind vanuit het noord-westen staat kan men in de meest noordelijke delen van Bitvoort soms een vaag hulp-geroep horen...

Augustus 1963

Fijngerst Zeswielers
Ko Fijngerst is al jaren fietsenmaker van beroep. Meneer Fijngerst is ook een innovator en een vernieuwer. Op een dag besloot Fijngerst dat de tweewielige fiets zeer onveilig was. "Je bent eigenlijk toch steeds bezig met te balanceren op twee van die wielen."<br /> Zijn eerste idee was om de normale tweewieler uit te rusten met een extra wiel om zodoende een stabiele driewieler te creëren. Aangezien drie wielen geen symmetrisch beeld oplevert duurde het niet lang voordat Fijngerst zijn fietsen met vier exemplaren uitrusten. Het nummer "vier" is voor de vrouw van Ko echter het ongeluksgetal en vijf is weer geen rond getal, dus uiteindelijk werden het er zes.<br /> <br /> De Bitvoorters zijn trots op hun afwijkende, zeswielige rijwielen, maar buiten Bitvoort worden de gemuteerde stalen rossen met enige spot nagewezen.

April 1965

Het huis met een scheve voordeur ( ingestort )
Typisch werk van Aannemersbedrijf Van Merriënboer-Tak. Deze huizenrij in Bitvoort is volgens de geruchten dan ook niet volgens de juiste bouwtekeningen neergezet. Adelbert van Merriënboer doet dit af als leugens en laster. 'We volgen altijd precies de tekeningen welke wij krijgen aangedragen van de gemeente.'<br /> <br /> 'Als het goed is, dan klopt het hè!'<br /> <br /> Na 14 jaar begon de gevel tijdens de zware voorjaarsregens van 1965 ernstig te verzakken waarna een deel van het huis bezweek. Gelukkig had het pand ten tijde van instorten vanwege het totaal onlogische grondplan al jaren geen bewoners meer.

September 1961

Familie Fritsen
De familie Fritsen dacht in de nieuwe wijk van Bitvoort welverdiende rust en genot te vinden, in plaats daarvan kregen ze de familie Jansen als buren. Oorspronkelijk komt de familie uit Texelen, maar moeder Fritsen kon de vleeslucht die van het industrieterrein af walmt niet meer.<br /> <br /> Nu woont de familie Fritsen naast de asociale Jansens. Na een aantal ontploffingen, rokende autowrakken en guerrilla oorlogvoering op de lokale speelplaatsen is vader Fritsen volledig doorgeslagen. Hij staat er nu op Kolonel Fritsen genoemd te worden en bestiert zijn familie als ware het een peloton soldaten. Pa Fritsen waant zich namelijk in een oorlogsgebied en ziet de familie Jansen als de Vijand die te vuur en te zwaard bestreden moet worden.<br /> <br /> Vanachter een wal van prikkeldraad en landmijnen kan de argeloze voorbijganger Kolonel Fritsen regelmatig staccato het bevel tot afwassen horen schreeuwen of oproepen tot het ochtenddefil

April 1962

Restaurant Toekan
Archibald Sjek heeft woord gehouden en Restaurant Toekan in Bitvoort is dan ook een feit. Dit restaurant is het Bitvoortse antwoord op Croquetterie Maison du Rago